W tym miejscu roi się od słoików, ale nie w znaczeniu przyjezdnych, którzy pracują lub studiują w Warszawie. Chodzi o szklane naczynia, które – jak się okazuje – można wykorzystać na wiele sposobów.
Nietuzinkowe elementy wystroju oraz zastawa sprawiają, że restauracji Słoik nie da się pomylić z żadną inną. W pamięć zapada ona jednak nie tylko ze względu na to, w czym się tu dania i napoje serwuje oraz otoczenie, w jakim się je konsumuje. Wizyta w tym lokalu pozwala zaspokoić apetyt na domową kuchnię i tradycyjne polskie smaki okraszone nutką nowoczesności.
W Słoiku można liczyć m.in. na pożywne śniadania (np. w postaci dwóch jaj sadzonych z mnóstwem dodatków), za które przy zakupie dowolnej kawy lub herbaty płaci się tylko złotówkę. Podają tu również autorskie koktajle na bazie owoców i domowej marmolady, a także shoty w słoiczkach.
Choć na pierwszy rzut oka tego nie widać, to znajdujący się na tyłach Domów Towarowych Centrum lokal jest dosyć spory. Poza dwupiętrową restauracją dysponuje też tarasem oraz wydzieloną salą piwniczną – idealną na zamknięte imprezy.
Data zdjęć: grudzień 2017 (KUB)
Słoik
ul. Złota 11 (Pasaż Wiecha)
http://restauracjasloik.pl