Manty – niby pierogi, a jednak jakieś inne
Uzbecka restauracja Manty na ul. Elektoralnej specjalizuje się, jak sama nazwa wskazuje, w Manty – tradycyjnych pierożkach nadziewanych farszem mięsnym z baraniny lub wołowiny z dodatkiem dużej ilości cebuli, z warzywami lub dynią. Gotowane na parze i serwowane z dodatkiem gęstej śmietany, Manty rozpływają się w ustach. Oprócz pierożków w knajpie znajdziemy także wyjątkowo przyjemny i lekko egzotyczny uzbecki klimat.
W knajpie możemy spróbować wielu innych uzbeckich specjałów , m.in. uzbeckiego hummusu Harawats, Shorpy – zupy na bazie bulionu z wołowiną lub baraniną, Samosy – pieczonego w piecu ciasta francuskiego z nadzieniem z baraniny, lub tradycyjnego uzbeckiego chleba Non.
Data zdjęć: grudzień 2017 (KRZ)
Manty
ul. Elektoralna 24
00-892 Warszawa
https://www.facebook.com/manty.pierogi.na.parze/