Pierogowa uczta na Polu Mokotowskim

Co takiego niezwykłego mają w sobie pierogi, że kocha je praktycznie cały świat? Na pewno ich atutem jest to, że można je podać na nieskończoną liczbę sposobów. Przekonali się o tym ci, którzy odwiedzili w ostatni weekend ogród klubu Iskra.

Choć niektórym może się wydawać, że to typowo polska potrawa, tak naprawdę można ją spotkać w kuchniach wielu krajów i kontynentów. W zależności od miejsca, z którego pochodzą pierogi różnią się wielkością, kształtem, rodzajem nadzienia i mąki używanej do wyrobu ciasta, sposobem lepienia oraz przygotowania, a także dodatkami, z jakimi się je serwuje. Zorganizowany w dniach 5-6 maja przez Targ Smaku kolejny Festiwal Pierogów Świata, który tym razem odbywał się w ogrodzie klubu Iskra na Polu Mokotowskim dawał okazję się w tej różnorodności rozsmakować.
Zgodnie z obietnicą zawartą w nazwie imprezy restauratorzy z Warszawy i okolic oferowali na niej pierogi i pierożki z różnych zakątków globu. Podczas festiwalu można było skosztować przysmaków tego typu rodem z Japonii, Chin, Wietnamu, Tybetu, Indii, Włoch czy Gruzji. Nie zabrakło również klasycznych polskich pierogów. Na miejscu z zapałem lepiła je i gotowała m.in. ekipa wolontariuszy z Hospicjum Domowego im. Cicely Saunders, którzy w ten sposób pozyskiwali fundusze dla swoich podopiecznych.

CHCESZ DOSTAWAĆ INFORMACJE O NOWYCH FILMACH – POLUB NAS NA FACEBOOKU

Data zdjęć: 05.05.2018
Długość wideo: 2:29

Klub Iskra
ul. Wawelska 5, 02-034 Warszawa
www.klubiskra.pl

 

Back to top button
Close