PasjeWarsztaty

100 g słodu na 2 g chmielu, czyli przepis na piwo domowe

Domowi piwowarzy podnoszą branży poprzeczkę

Warzenie piwa to skomplikowany proces, jednak nie na tyle, by nie można było go odtworzyć w warunkach domowych.

Wystarczy kilka godzin warsztatów i można samemu, niewielkim kosztem przygotować złocisty napój, którego jakość znacznie przewyższa wiele tych ze sklepu.

W Warszawie na takie warsztaty zaprasza Michał Majcher, piwowar domowy. Przygotowując samodzielnie pszeniczny napój nawiązujemy do wielowiekowej tradycji. W końcu piwo o niewielkiej zawartości alkoholu było podstawowym napojem spożywanym w dawnej Polsce (powszechnie podawano je dzieciom), znanym na długo przed tym nim powstały browary, produkujące je na masową skalę.
Uczestnicy warsztatów zdobywają nie tylko wiedze o tym jak we własnej kuchni uwarzyć piwo, ale też poznają historię tego napoju oraz różnorodność jego gatunków. W ramach zajęć warzone jest np. staropolskie piwo grodziskie z wędzonego słodu pszenicznego. Wywodzi się ono z Wielkopolski i znane na całym świeci, choć u nas zostało w ostatnich czasach zapomniane. Zainteresowanie piwowarstwem domowym rośnie wraz ze świadomością konsumentów czym jest dobrej jakości piwo. Jak zauważa Michał Majcher, jeszcze 10 lat temu w sklepach brakowało naprawdę dobrych napitków tego typu. Pojawienie się piwowarów domowych oraz prowadzona przez nich edukacja piwoszy podniosła poprzeczkę całej branży.

 

 

Tagi
Close
Close